Η ΤΖΙΩΤΙΚΗ ΚΑΘΟΙΚΙΑ | Η αγροτική κατοίκηση στην Κέα
Ο Δήμος Κέας υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός διοργανώνει για πέμπτη χρονιά την έκθεση Βιόσφαιρα Κέας, με τίτλο «Η τζιώτικη καθοικιά». Συνδιοργανωτής είναι και φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η έκθεση παρουσιάζει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, τα κατασκευαστικά στοιχεία, την τυπολογία και την ανάπτυξη των ιδιαίτερων αυτών αγροτικών κατοικιών της Κέας.
Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά είναι σημαντική μαρτυρία της ιστορίας μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστική μας κληρονομιάς. Οι καθοικιές έχουν μια μοναδική αισθητική αξία και αποτελούν μέρος του τοπίου της Κέας. Η διατήρησή τους είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα του νησιού μας και της ομορφιάς του. Η έκθεση θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες, να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοναδικού αυτού δείγματος παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Η διάσωση της καθοικίας αποτελεί έναν ζωτικό στόχο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του παρελθόντος της Κέας. Μέσα από την αναπαλαίωση, οι παλιές καθοικίες μετατρέπονται σε πολυδιάστατους χώρους που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Η αναπαλαίωση απαιτεί επίμονη προσπάθεια, εμπειρία και γνώση από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εξειδικευμένους τεχνίτες. Η διάσωσή της μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές αλλά και σύμβολο της ιστορικής μνήμης μας, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και στην διατήρηση της ταυτότητας του νησιού μας.
Ευχαριστούμε θερμά τους Νίκο Αλεξάνδρου, Τάσος Αναστασίου, Αλέκο Βαλαβάνη, Τάσο Βουτυρά, Σύλβια Διαμαντοπούλου, Γιάννη Εξάρχου, Κώστα Α. Καραδήμα, καθώς και τους υπευθύνους καθηγητές και τις σπουδαστικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ράνια Κλουτσινίωτη & Νίκο Φαράκλα, Μαρία Μουζάκη – Χιονάτου, Γιώργο Παϊσίδη, Κρύστα Τζελέπη, Αλέξανδρο Φωτάκη, Γιώργο Χατζηγιαννάκη και Iva Vassileva, οι οποίοι μας παραχώρησαν το πολύτιμο υλικό τους.