ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΑΣ 2021 – Χαρτογραφική Κληρονομιά Κέας

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΕΑΣ
Από τους περιηγητές στο GIS
#keosBiosphere2021, #myIoulida

Ο Δήμος Κέας, υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός – Keos Culture, διοργανώνει στο πλαίσιο του θεσμού της Βιόσφαιρας έκθεση με τίτλο Χαρτογραφική κληρονομιά  Κέας, Από τους Περιηγητές στο GIS”.

Ο χάρτης ένα εκπληκτικό δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης  είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, της τεχνολογίας, των επιστημών αλλά και της τέχνης. Η έκθεση θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της χαρτογραφίας μέσα από το νησί μας στο πέρασμα του χρόνου. Το κοινό θα περιηγηθεί μέσα από τους χάρτες και θα γνωρίσει τα τοπωνύμια, τις θάλασσες και τις παραλίες, τους οικισμούς, την μορφολογία του νησιού, τα μνημεία, τις πηγές, τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια και τους ναούς. Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει χάρτες ιστορικούς, ναυτικούς, τουριστικούς, πεζοπορικούς, οικισμών αλλά και σπάνιους χάρτες του 16ου, 17ου και 18ου  αιώνα που μας παραχωρήθηκαν ψηφιακά από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη», σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς ΑΧαΚ.  Στο παιχνίδι μπορεί να συμμετάσχουν ομάδες παιδιών, οικογένειες, ομάδες εφήβων και ενηλίκων. Στόχος του παιχνιδιού είναι οι συμμετέχοντες να περπατήσουν στη Χώρα, να δουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, να μάθουν ιστορίες και μυστικά, να προσανατολιστούν στον χώρο και να εξοικειωθούν με την χρήση του χάρτη και φυσικά να διασκεδάσουν. Το παιχνίδι μπορούν να παίξουν οποιαδήποτε στιγμή ομάδες παιδιών, οικογένειες, ομάδες εφήβων και ενηλίκων.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Travelogues: με το Βλέμμα των Περιηγητών», καθώς και το  Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Γενικά Αρχεία του Κράτους για την συνεργασία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Γενικά Αρχεία του Κράτους
Τίτλος: «Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη» | #myΙoulida, #keosBiosphere2021
Κοινό: Ομάδες παιδιών, οικογένειες, ομάδες εφήβων και ενηλίκων
Στόχος: Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι θα περπατήσουν στη Χώρα, θα δουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, θα μάθουν ιστορίες και μυστικά, θα προσανατολιστούν στον χώρο και θα εξοικειωθούν με την χρήση του χάρτη και φυσικά θα διασκεδάσουν.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί οποιαδήποτε στιγμή με τη βοήθεια του χάρτη που θα βρει κανείς στην αφετηρία ή εδώ: Educational Game – Biosphere Keos 2021.

Περιγραφή παιχνιδιού

Οι συμμετέχοντες παίρνουν έντυπο χάρτη της Χώρας στον οποίο είναι σημειωμένες οι στάσεις από τις οποίες θα περάσουν. Στις στάσεις υπάρχουν πινακίδες με ενημερωτικό κείμενο σχετικό με το σημείο.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους θα συλλέγουν κάποια στοιχεία. Θα πρέπει να βρουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τους δοθούν ώστε να λύσουν την ακροστιχίδα. Σχετικές οδηγίες θα υπάρχουν στον χάρτη.

Το παιχνίδι αρχίζει από το σκάκι στην Ιουλίδα και η διαδρομή ολοκληρώνεται στο περιστύλιο του Νέου Δημαρχείου Κέας, όπου πραγματοποιείται και η έκθεση. Εκεί οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν το δίπλωμα του εξερευνητή της Χώρας της Κέας. Επίσης, θα τους δίνεται δεύτερος κενός χάρτης που θα έχει τίτλο «Η δική μου Ιουλίδα» και στον οποίο θα μπορούν να σημειώσουν τα δικά τους αγαπημένα μέρη και τα σημεία αναφοράς (πχ. πατρικό σπίτι, σπίτι γιαγιάς, αγαπημένο εστιατόριο, τοποθεσία με ωραία μυρωδιά ή μια παλιά ανάμνηση κλπ.). Τον χάρτη αυτόν μπορούν να τον φωτογραφίζουν και να τον διαδίδουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα #myΙoulida.